söndag 8 januari 2012

Vardag hängandes uppochner

Vi jobbar ju alltså högsäsongen på det café vi drack kaffe på för tolv år sedan och då fick visionen till det företag vi driver idag i Sverige. Cirkeln är sluten och det är oerhört spännande, utmanande och givande att få se verksamheten från "andra" sidan. Både positivt och negativt - man kan enkelt säga att de flesta rosaskimrande fföreställningar av vår caféförebild naggats en hel del i kanten. På liknande sätt som det nog skulle vara för en hel del av våra stamkunder om de fick se vår verksamhet bakom ridåerna! Men det är väl precis det som är ett lyckats cafékoncept; att gästerna köper sig ifrån besväret och bara får del av det goda.
Vår familjs vardag börjar med att Ingrid kliver upp strax före fem och cyklar iväg snabast möjligt för att starta degar och blanda muffins i köket på the Wholemeal Café. Barnen och Ola påbörjar sin morgon framåt åttatiden lagom när de första morgongästerna fått sitt kaffe med nybakade scones på Ingrids arbetsplats. Förmiddagen hemma innebär skoltimme, högläsning av Harry Potter, lite blogg-skrivande för barnen, mata katten, släppa ut hönsen och ankorna, mata grisen Poppy och gärna cykla på utflykt. Till poolen, till lekparken, någon vandringstur eller helt enkelt fika i fårhagen. Tidig eftermiddag möts vi på Ola-lagad-lunch hemma och vi vuxna hinner avhandla det viktigaste, eller det som ligger överst ska man snarare säga, mellan tuggorna innan det är dags för Ola att påbörja kvällsskiftet. Ingrid och barnen hittar gärna på något på eftermiddagen efter mammans obligatoriska mejl-stund med koppen kaffe på verandan. Vi har tagit oss till skateboarduppvisning, till stranden för snäckfynd, cyklat på hästjakt (vi har hittat en ridhäst till Engla) botaniserat i videobutiken, shoppat kläder åt mamman (kräver ett utropstecken!), fikat oss runt, kastat macka i floden och jagat ut lamm ur trädgården. En mammabagerska som börjat klockan fem med egen hosta och hostande barn på de korta nätterna har väl inte varit det mest uppfinningsrika sällskapet, men nu börjar arbetsrutinerna sätta sig lite och det kan bli överskott till eftermiddagsprojekt också!

Café på Nya Zeeland skiljer sig från den svenska benämningen vad gäller utbud. Hos "oss" lagas allt från grunden. Allt från
bärmuffins, mat-scones, chokladkakor, äppeltårtor, hårda kakor, kanelbullar & pizzabullar
via
lasagne, pizza, wraps, eggs-on-toast, färskrostad musli med yoghurt & fruktsallad, quiche, grillade panini & laxpajer
till
pumpasoppa, egentillverkad pasta, vildget-gryta, fish & chips, chickencurry & spaghetti bolognese.

På lönelistan står för den gångna veckan 22 anställda. Ingrid är således bagerska och Ola jobbar "in the front" på kvällarna med att göra espressokaffe, stå i kassan och se till att allt framför kökets väggar flyter på. The Wholemeal Café har öppet från kl 7.30 så länge det finns en kundtillströmning, vilket gör att man aldrig vet när Ola får ta kväll. Allt mellan 21 och 23 får vi räkna med, och det innebär att han sällan får chans att säga godnatt innan barnen och Ingrid somnar in för natten. Vi har utvecklat ett lappsystem på köksbordet för att alls kunna kommunicera, vilket iofs är ganska mysigt! Idag jobbar vi dock sista dagen innan vi faktiskt ska få två lediga dagar tillsammans; både måndag och tisdag. Att jobba som vi gör här funkar efter omständigheterna ändå väldigt bra och har många fördelar. Vi som driver eget tillsammans som par i Sverige tycker det är lite vilsamt att få gå till jobbet utan den andre! Och vi får båda väldigt mycket kvalitetstid med barnen och hinner verkligen med att möta barnen i deras värld. När vi umgås alla fyra som familj blir det ju lätt att barnen lever i sitt och vi vuxna "babblar och dricker kaffe", som Engla och Alvin säger. På ett sätt är det slitigt att vara "ensamstående" förälder efter/före ett långt arbetspass, men på ett annat sätt så enormt berikande.

Här kommer några bilder från barnens eftermiddagar med Ingrid


Alvin har en smart halv cykel som hängs bakpå den vuxnas cykel!

Enkelt NZ logik - enkla system som alla vinner på
"Dra upp lite ogräs och plocka en frukt, en grönsak eller ett bär eller två"



Premiärglass på "vårt" café under pappas kvällsskift

Färsk frukt på stranden

Lekparken på skolgården är favoriten

reuse - reduce - recycle

Världens bästa återvinning av bildäck!

Smart litet hus mitt på skolgården som passar att leka i i alla väder...

... och så slipper man få bollar i huvudet när man bygger sandslott!

Vår 15 minuters promenadväg in till affären



 












... och vägen hem igen