tisdag 19 januari 2010

Detta underbara land har mottagit familjen Hoelstad med öppna armar. En klarblå himmel,  strålande sol, varma vindar och leende människor. Som vi har längtat tillbaka sedan vi var här för  tio år sedan - vi var ganska nervösa att landet förskönats för mycket i våra huvuden! Men tänka  sig - vi är till och med överraskade av allt positivt vi möter.

Vi har landat i miljonstaden Auckland och bor på ett superbra lägenhetshotell. Vi landade i  fredags efter en utmanande 40-timmars resa och har nu börjat vänja oss vid att allting är  uppochner. Barnen skrattar mycket åt att uppåt är neråt och tvärtom - vi hänger ju uppochner på 
jordklotets undersida när vi går omkring här. Natt blev dag och vinter blev sommar. 
Superunderställ och fleecetröjor blev shorts. Vi hoppar i sandalerna och kliver ut i sommaren.  Utan att driva café. Fantastiskt efter sex intensiva cafésomrar i Lännäs.

Resan började i onsdags med panikmorgon i Lännäs och en akututryckning av rörmokaren pga av  en pajjad vattenpump och rykande hett, brunt vatten ur kallvattenkranen. Vidare var vår flight till  London inställd, upptäckte vi när vi äntligen nådde Arlanda. Då var vi inte långt till gråten. 
December och början av januari har inneburit mest olyckor och sjukdomar för oss i familjen, så  dessa sista motgångar var nästan mer än vi kunde bära. 

Men till London kom vi, efter panik hos Engla över bultande bihålor. Ingen rolig flygdebut för  hennes del. Ångest hos föräldrarna över att barnet skulle gråta sig genom de 30 återstående  timmarna till Nya Zeeland. Men ett apotek i London gav skrikrosa medicin som Engla snällt tog  och all värk försvann! (vi valde att inte undra var den innehöll...) 11-timmars flighten till Hong  Kong gick bra, och svininfluensahysterin där borta var komisk. HongKong-bor med munskydd  och feberkontroller över hela flygplatsen gjorde timmarna där nästan filmiskt komisk. Vi kunde  dock säkert vandra omkring som "räddade" svenskar efter genomgången massvaccinering. 
Mera flygplansmat i små lådor och påsar intogs för att fördriva de sista 10 timmarna mellan  HongKong och Auckland, Nya Zeeland. Krumma gjorde vi oss också för att på olika akrobatiska  vis försöka få lite sömn i flygplansstolarna. Varsin skärm med filmer, spel och annan  underhållning via fjärrkontroll underlättade också för småbarnsföräldrarna som skulle hålla två  barn stillasittande och samtidigt nöjda.
Att så landa på Nya Zeeland var stort. Dofterna, vindarna, kullarna, fåren, dialekten, ljuset - allt  var där!

I detta läge som småbarnsfamilj var vi glada över att förutseende ha bokat hotellrum. Det som på  nätet såg ut att vara ett superbra val av lägenhetshotell visade sig överträffa även de vildaste  önskningar. Ett i stort sett ouppackat kök med glänsande maskiner och utensilier, skinande 
badrum med tvättmaskin och torktumlare, två vita vackra sovrum med ljuvliga sängar, en 
himmelsk soffa vid en plattskärm åså en balkong med glasräcke på 15:e våningen med utsikt över  Aucklands innerstad och hamnen, havet och kullarna. Helt makalös service och en fantastisk  möjlighet att bara få vara trött, nyresen familj med tio veckor av äventyr framför.
På första försöket hittade vi vår bil, som vi ska få ta över imorgon. En ljuvlig van som vi kan sova  i och resa runt landskapet i. En stor satsning, men vi tror den kommer bli en trogen följeslagare  som kommer göra vår resa! Det känns bra att ha ett litet "bo" när allt annat kommer vara så 
förändeligt - framförallt ur barnens perspektiv.

Vi har nu, under 4 dagar i Auckland fixat det praktiska med Internetuppkoppling, mobilnummer  och så bilen. I morgon bär det av till en färja som tar oss ut på paradisön Waiheke strax utanför 
Auckland. Vi ska övernatta två nätter där hos vänner till Olas kusin Tindra, och sedan luffa oss  söderut för att nå vår drömfarm på norra delen av Sydön. 
Nu skrev jag, trots mitt beslut att låta bli, i alla fall vad vi skulle göra. Vi har hårt försökt att sluta 
berätta för barnen vad vi "ska göra". För bara under dessa fyra dagar har vi måst ändra oss tusen 
gånger. På resande fot kan man lägga ner att planera - vi håller på att lära oss att släppa kontrollen 
och bara följa med. Detta kommer bli en resa för oss på många plan - vad kul att ni vill följa oss.

Lämna mer än gärna en kommentar så vi hittar lite spår efter er som läser det vi skriver. Av två 
anledningar: ett tecken hemifrån i främmande land är ovärderligt (det vet ni som har varit iväg 
långt borta från nära och kära) samt då vet vi vilka vi skriver till. Det är alltid så härligt att ha 
ansikten framför sig när man berättar och beskriver. Det är så mycket lättare och roligare än att 
skriva ut i tomma luften! :)

Nu kallar väskorna - imorgon bitti ska de vara packade för nya äventyr.

Allt gott hälsar 
Ola & Ingrid, Engla & Alvin 
(genom Ingrid)

6 kommentarer:

 1. Hej! Tack för inbjudan att läsa er blogg. Jag har väntat på att ni skulle ge ett första livstecken efter flygresan. Det är en så sjukt fantastisk härligt konstig idé. Konstig därför att det är så få svenskar som skulle våga välja att göra så och fantastisk i mina ögon därför att jag alltid drömt om att göra något liknande. Men det är som sagt jag.. inte vi.. :) Det är lite hisnande att läsa er första blogg från resan och jag ser fram emot att följa er. Bless you!
  /Angela

  SvaraRadera
 2. Gött att se att resan gått bra och att ni landat down under. Och att det verkat löst sig bra med fordon! Önskar er allt gott, vänner! Försök ta en dag i taget. Blessings!
  /Pär

  SvaraRadera
 3. Hej familjen! Som jag ser det kan inte det gå annat än utmärkt för er under de kommande veckorna, med den starten. =) Skönt att höra att ni mår bra! Dä ä att så man ble litt avundsjuk!
  Ha det gott och lycka till, oavsett vad ni gör.

  /Anders

  SvaraRadera
 4. Howdy folks!
  Kul att se att det verkar löst sig med allt för er. Kan meddela att Scenicen är parkerad i logen. Kunde inte ha varit bättre timing då jag på morgonen planerat en långpromenad i snömodden för att åka buss hem. Skönt att jag fick ta den promenaden här hemma med vovven i lugn & ro istället!
  Må väl och krama varandra.
  //Fredrik

  SvaraRadera
 5. Äntligen!
  Jag har längtat efter att få läsa nåt från er!
  Igår skickade jag ut inbjudan till söndagsskolan och insåg då med viss sorg i hjärtat att jag intekommer att få träffa er på ett tag...men det var med mest glädje eftersom jag tycker att ni är SÅ värda denna resa o detta äventyr!
  Ta hand om varandra o njut!
  //Märta

  SvaraRadera
 6. Underbara vänner! Vad glad jag är att ni är framme i detta drömmars land. Hälsa alla härliga invånare och får =). Stor kram från fam Högberg i ett snöigt men idag soligt stortort med ca -2 grader.

  SvaraRadera