måndag 20 december 2010

Tacksam i skymmningen

Jag sitter på ett trädäck på hemma hos Burt & Rebecca. Runt om mig faller natten och en himmelsk ro lägger sig över farmen. Ljumma vindar smeker runt benen luften fylls med nattens dofter. Det prasslar lätt i bladen på rosenbusken som blommar med stora vita blommor i rabatten bredvid mig. Bredvid står nått som liknar en baldersbrå, även den i full blom. Min utsikt, det som ännu skymtas, mörkret faller snabbt nu, skyms lite av en bambubuske. Strax nedanför den står olivträdet vi planterade för nio månader sedan. Det verkar klarat sig fint. Borta i hönshusen lägger sig hönorna småkacklande till ro. Hela naturen stannar av och stillar sig för natten. I fjärran hörs allt tydligare cikadornas spel.
Upplevelsen är så stor! Nästintill mäktig. Närmaste jämförelsen är som den finaste kvällen en svensk sommar kan erbjuda.

Jag ler åt minnet av hur barnen idag plockade solmogna jordgubbar ur landet efter middagen. Ett lanne som kantas av bananpalmer och som i övrigt prunkar av pumparankor, brytbönor, tomater och majs.

Som Ingrid skrev är vi just hemkomna från en lyckad Skattjakt, sk geocaching. Med hjälp av koordinater från internet letar man med en GPS reda på skatter i skog o mark. I ett stort ihåligt träd fann Alvin en Toy Story-soldat och Engla hittade en fin snäcka. I utbyte la de ner nyckelringar med Örebro Slott och svenska flaggan. På andra sidan vägen var fikonen nästan mogna.

Jag sitter här på verandan och känner mig både rik och lyckligt lottad som får uppleva detta! De underbara dofterna och den överdådiga naturen. Överallt växer de mest fascinerande växter. Under vår skattjakt vandrade vi bland jättestora kauriträd som växte jämte panfas (en sorts ormbunksträd) och spretiga palmer. Ni vet en sån där halvmeterhög palm i kruka som man köper för 69kr på IKEA. Skillnaden är bara att de här växer vilt och gärna blir 2 m höga. Jag är trött i orket då hjärnan på högvarv försöker sortera in allt som å ena sidan är så nytt, men som å andra sidan känns så hemvant. Dofter, ljud och språk som förunderligt bara finns där. På ett annat plan tänker hjärnan inte alls. Det är stopp. Nuet är nog.

Naturens närhet är nog. Det är stort.

En upplevelse och känsla i en annan del av världen den 20 december 2010. En upplevelse som gör mig så tacksam!

God natt Nya Zeeland och god morgon Sverige!

3 kommentarer:

 1. Fantastiskt att ni tar chansen o att ni får chansen att göra en ny resa till NZ! Förstår ju hur mycket förra årets resa betytt för både er o barnen så jag är verkligen glad att ni kommer iväg igen!
  Hoppas nu att ni får flyt på allting praktiskt o att ni kan slappna av ordentligt o bara njuta av tillvaron o varandra.
  Tycker om er alla ska ni veta!

  Kram Märta

  SvaraRadera
 2. Hej och god kväll för er, men morgon för oss!
  Det låter så fantastiskt underbart med din beskrivning av skymningens ljus ljud och dofter. Det närmaste vi kan applicera till är en fin sommarkväll här.
  Nu i denna stund, när jag tittar ut, har det snöat lite grann i natt. Gick ut för att sätta i motorvärmaren för att kunna starta bilen. Det är inte så kallt idag, men det kan vara skönt ändå.
  Det är en sammanlyst Annandagsgudstjänst i BK och jag tänkte åka in. Musikkåren ska spela tillsammans med alla hemvändande "gamla" musiker.
  Åkte till Signe o Allan i går.(Juldagen) Skönt att få umgås med dom en hel dag. Där är allt så bra som man kan förvänta sig!
  Jag håller med Märta´s kommentar! Njut!
  Nu är det frukost som väntar.

  Kram Solweig

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Här kommer en hälsning från Lännäs där snön ligger i drivor och det är halt att gå ut. Allt är lugnt och som vanligt; adventsgranen lyser upp mörka kvällar och 3/4 av oss är friska. Om jag funderar riktigt noga så har det hänt tre ovanliga saker här i Lännäs:
  1. I söndags åkte vi spark! Flera år sedan sist!
  2. Karin och Alf har fått en dator i julklapp. 3. Det har kommit nya grannar till norra skolan.

  Jag ser på bilderna och det ni skriver att ni har det underbart! Rätt åt er ;-)

  Vi har börjat ladda för våra två veckor i Thailand, längtar ännu mer sedan jag såg bilden när ni badar i havet.

  Ta hand om er och god fortsättning!

  Kram från EvaHelena

  SvaraRadera