torsdag 24 februari 2011

Jordbävning på Nya Zeeland

Som ni kanske sett på TV eller hört på radio så har det varit en stor jordbävning med ödesdigra konsekvenser i Christchurch på Nya Zeeland för några dagar sedan. Vi vill bara meddela att vi mår bra och på intet sätt är skadade. Det närmsta vi kommit konsekvenserna av skalvet var idag när vi skulle köpa bröd i affären. Hela brödhyllan var tom! Det satt en skylt att de tomma hyllorna berodde på att transporter och leveranser över lande blivit inställda pga jordbävningen.
Jordbävningen i Christchurch var väldigt dramatisk och ingen kan nog ännu överskåda alla konsekvenser. Men den var väldigt lokal och för oss som var 70 mil därifrån kändes ingenting. Några menar att de kände marken gunga lite men vi "missade" det helt. Nya Zeeländarna själva är väldigt avslappnade över situationen. Att bo på en vulkanö mitt i Stilla Havet är ganska dramatiskt i sig själv från första början, och de är vana vid att en naturkatastrof av ena eller andra slaget inträffar någonstans i landet dagligen. Livet går vidare...

Man får hålla i bakhuvudet att media filmar mitt i kaosets öga och att det inte gäller ett helt land. Medias uppgift är att dramatisera en händelse, och vi förstår att det i Sverige blåsts upp till att gälla i stort sett hela landet. Vi är glada för all omsorg vi mött via mejl, telefonsamtal och på Facebook från vänner, grannar, familj och till och med revisorn som vill höra om vi mår bra. Och det gör vi!
Förödelsen i Christchurch är enorm och antalet döda ett sorgeämne. Insatser görs från alla landsändar. Pengar samlas in via Röda korset på alla postkontor, tanterna i dalen planerar att skicka 200 burkar sylt med en mattransport till de drabbade, folk med privatflygplan och helikoptrar kommer för att förstärka, starka karlar från överallt kommer för att lyfta bort sten efter sten i sökandet efter överlevande. Alla känner någon som drabbats på något sätt då det endast bor en miljon människor på Sydön, den ena av NZ öar. Men det gäller bara en stad och vi andra känner oss helt säkra. Det är inte så att marken rämnar lite varstans och det är ingen större fara än annars att röra sig i landet. En jordbävning kan inträffa i detta land närsomhelst - så har det varit sedan urminnes tider.

Vi bor dessutom nu, och några veckor framöver i en husbil vilket är bästa platsen att befinna sig vid en eventuell jordbävning. En bil är ju gjord för att gunga med när marken rör sig så vi känner oss helt trygga. Och ser till att inte parkera under ett jättestort träd eller på nedervåningen i ett parkeringshus! ;)

Just nu befinner vi oss i Roxburgh där Pernilla, Andrew och lilla George bor. Dalen är fylld av fruktträd och äppelplockarsäsongen har just börjat. Tankarna går till Edens Lustgård - tänk att plommon, majskolvar och vitkål kan smaka så mycket! Vi smakar fruktsalladmarmelad på nybakat bröd, njuter nybryggt i den charmiga staden Alexandra, delar vardagen med äppelplockare från Danmark, Sverige, Frankrike och Tyskland och njuter själva av att dra oss på morgnarna, leva i nuet och som högst fundera på vilka goda nyskördade grönsaker vi vill tillaga till middag idag.

Jordbävningen har dock gett oss ytterligare anledning att vara tacksamma över det vi har idag. Kom ihåg att livet är skört, goa vänner. Var rädda om varandra idag - en jordbävning kan komma så snabbt. Om inte i marken så i själen, i familjen eller på bilvägen. Gör idag det du så länge tänkt att göra - livet är nu ♥

1 kommentar:

  1. Så skönt att ni alla mår gott, det är vi tacksamma för!

    SvaraRadera