onsdag 17 februari 2010

"Sydön i mitt hjärta"

Så lämnar vi sydön med ett stygn av saknad i hjärtat. ”’til we meet again” eller ”See ya!” som varenda Nya Zeeländare glatt hoppfullt säger när man handlat färdigt i affären, säger hej då till någon man frågat om vägen, när man kramas adjö med goda vänner. ”Vi syns!”.

Sydön rymmer så många hemligheter, så mycket inspiration och så många möjligheter. Under våra dagar i Golden Bay har vi njutit det tillbakalutade lugnet. Ett lugn som ändå äger en enorm drivkraft, en entreprenörsanda, ett driv. Människor kämpar med vardagen här med, men de verkar göra det med ett leende i mungipan. Ett skratt som förlöser frustrationen. Befriande. Det finns plats åt alla. Åt alla idéer. I Nelson är centrumgatorna överprydda med blomkorgar som hänger från alla takutsprång. En korg var fjärde meter. I Takaka pryder innevånarna tråkiga betong- och plåtväggar med vackra konstverk. (se bilden på dansande Engla nedan) Samhället präglas av en stolt kollektiv idealism som driver dem framåt, skapar en framtidstro och genererar pengar genom nyskapande företag. Konst som marknadsföring. Företag formas som personliga konstverk. I like!
/Ola

2 kommentarer:

  1. Har nu nu lyckats genomföra en sån här resa så kommer ni nog säkerligen ta er för att åka tillbaka ännu en gång!! Men ni kan väl mellanlanda här hemma en sväng först?!!

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag med! Alltså mellanlanda en stund.
    Efter de sista bilderna ni publicerade här och jag såg er LÄNGTADE jag efter er så mycket.

    SvaraRadera